Vårdnadshavare i högstadiet - se hit!

Föreningen Hem och Skola vid Övernäs skola bjuder tillsammans med projektet #prataomporr (Fältarna & Rädda Barnen på Åland) in vårdnadshavare på Ålands samtliga högstadieskolor den 24.3 till en föreläsning om

“Prata om porr”

Under föreläsningen tar vi upp bl a:

Porr kontra sex

Hur påverkar porren sexualiteten?

Hur och varför ska vi föra porrkritiska diskussioner med unga?

Machokultur, våldtäktskultur, samtyckeskultur.

Länk till underlag för föreläsningen

Webbföreläsningen ordnas den 24.3 kl 19-20. Alla vårdnadshavre till högstadieungdomar är hjärtligt välkomna att delta genom länken

Click here to join the meeting

Under föreläsningen har du möjlighet att ställa frågor. Vi hoppas att du också på förhand, senast den 17.3, skickar in frågor och tankar inför föreläsningen till tony.johansson@kst.ax

Hjärtligt välkommen!     

Föreingen Hem & Skola vid Övernäs skola

 

I december uppmärksammades att över 70% av åländska ungdomar som svarade på enkäten,  konsumerar porr. Samtidigt svarade över ¾ av tillfrågade föräldrar att de inte tror att deras ungdomar gör det. Dagens porr innehåller grova skildringar med verklighetstrogna våldsinslag och kvinnoförnedring. Porrsiterna ger en skev bild av sex. Både tjejer och killar mår dåligt. Ämnet tas upp i hälsokunskap  under åk 8, men ett tillitsfullt samtal om sex och normer mellan en förälder och ungdom kan ge den trygghet ungdomen behöver för att skapa en respektfull syn på sexuella relationer.

 

 

Vårdnadshavare till lågstadiebarn - se hit!

 

Övernäs Hem och skolaförening vill tillsammans med Rädda Barnen på Åland r.f.  bjuda vårdnadshavare, bonusföräldrar eller andra viktiga vuxna till barn i lågstadiet till en digital föreläsning den 16 mars 2021.

                                     “Barnens Internet”

Välkommen på en kväll där vi pratar om era barns aktiviteter på spel och appar och på Internet!

Tanja Rönnberg jobbar på Rädda Barnen med verksamheten Barnens Internet och har besökt de flesta klasserna i Övernäs lågstadium och pratat med barnen om till exempel TikTok, läskiga videos, roliga spel och chattar men även om var gränsen går för vad som kan vara olagligt att skriva eller vad som gäller då vi delar bilder på varandra.

Barnen har ställt mycket frågor och tyckt om att prata om allt. Flera har berättat att de har blivit kontaktade av vuxna de inte känner samt att de känner till bedragare på TikTok men inte hur de ska hantera dem. Eleverna har tillsammans med Tanja och lärarna diskuterat strategier kring det. Denna föreläsning riktar sig endast till vuxna (inte till barnen). Du får gärna skicka in frågor på förhand till oss i Hem och skola så tar Tanja upp dem i sin föreläsning. Det går även bra att ställa frågor under Zoomträffen eller bara lyssna.

 

Tid: Tisdagen den 16 mars 2021 kl. 19.00

 

Föreläsning 20-30 minuter. Tanja från Barnens Internet visar er en del av lektionerna som hon haft med eleverna, ger tips till vuxna, sedan tid för diskussion eller frågor. 

Maxtid 60 minuter.

Frågor på förhand får gärna skickas till barnensinternet@raddabarnen.ax

Här är länken till föreläsningen: https://zoom.us/j/98212842114?pwd=YSttUUxIVm9mcmduQml2QXFUaUZXQT09

Hjärtligt välkommen!

 

______________________________________________

 

Läsnatt 2021

Tyvärr har vi ingen övernattning i skolan i år, men däremot satsar vi på... Läsnatt i hemmet fredagen den 12 februari!

Vi hoppas att alla är med och har läsning i fokus - läsning för hela familjen – just den här kvällen!  

Så som det har varit så öppnas dörrarna till biblioteket kl. 18.00. Eleverna och deras föräldrar kommer fullastade med liggunderlag, sovsäckar, pannlampor (och extra batterier), glatt humör och såklart böcker! Ljudet av luftmadrasser som blåses upp är något jag kommer att sakna i år! Efter kvällste och smörgås, som Hem och skola bjuder på, är det dags att göra sig i ordning för att läsa hela natten! Det prasslar i sovsäckar och luftmadrasser. Pannlampor och ficklampor tänds och en tystnad sänker sig över biblioteket. 

Hem och Skola-föreningen bjuder på ett författarbesök som ger en chans för vuxna och barn att samlas kring litteratur en stund. Även om det inte blir en läsnatt i år så blir författarbesöket av! Karin och Frans Erlandsson besöker åk 4 måndagen den 8.2! 

Läsnatten går ut på att barnen, just denna kväll, får läsa så länge de vill. Just denna kväll får ingen vuxen säga; “Nu är det sent, dags att släcka lampan”. När man får läsa hur länge man vill kan man hitta ”det lilla extra” som behövs för att få flyt i sin läsning. 

I år kommer läsnatten, som så mycket annat, att fungera på ett annorlunda sätt. Men kanske det kan finnas fördelar med årets arrangemang, som alla föräldrar som har sovit på golvet i skolan säkert håller med om! Vi hoppas att det kan bli en lite bekvämare läsnatt, men att ni försöker göra den spännande ändå.  Kanske bäddar ni i vardagsrummet eller bjuder in familjer som ni annars umgås med, så att barnen kan läsa tillsammans med en kompis. Vi önskar att man kommer överens som en familj och att just den här kvällen –fredagen den 12 februari blir en läsnatt för hela familjen.  

Jag delar gärna med mig av boktips, det är bara att höra av sig! Och skicka gärna bilder från läsnatten så kan jag lägga upp dem på overnasskolbiblioteks instagramkonto! #läsnatt2021 

Ha en skön helg! Hälsningar Anna i skolbiblioteket

____________________________________________________________________

 

Välkommen med i Hem- och skolaföreningen!

Här är en påminnelse för dig som ännu inte blivit medlem i vår förening. Coronapandemin har inneburit att vår verksamhet inte kan vara riktigt som vanligt men vi har ändå lite grejer på gång.

Först och främst gäller det att få ut skolkatalogen. Den har blivit försenad pga. GDPR-regler men väntas bli klar snart. Den delas då ut i klasserna till de barn vars vårdnadshavare betalat medlemsavgift och katalog. För att bli medlem i Hem och skola betalar man 15 euro till föreningens konto. Då ingår två medlemskap och en skolkatalog. Extra katalog kostar fem euro.

Kontonumret är FI14 6601 0002 3045 25/ Föreningen Övernäs Hem och skola r.f.

I meddelanderutan ska framgå:

- vårdnadshavarens och elevens namn

- antal skolkataloger som önskas

- i vilken klass eleven går

Våra övriga planer för våren är:

- Att ordna en alternativ läsnatt i samarbete med skolbibliotekarien.

- Att ordna en träff för klassföräldrar

- Att tillsammans med Fältarna och Rädda Barnen arrangera en digital föreläsning "Prata om porr", för högstadiets vårdnadshavare

- Att tillsammans med Rädda Barnen arrangera en digital föreläsning "Barnens Internet", för lågstadiets vårdnadshavare

Vad gäller den traditionella gårdsfesten för lågstadiet och pizzakväll för blivande sjuor tillsammans med Ytternäs sexor får vi ännu avvakta coronaläget.

Välkommen med och stöd vår verksamhet!

 

Medlemskap i hem och skola och beställning av skolkatalog!